Bilder från Kalmarsund.


Bilder från Kalmarsund

Ibland är det skönt att ta en paus (från verkligheten och nyhetsflödet) och plocka med sig kameran ut i friska luften. Tankarna går osökt till refrängen "Jag går och fiskar och tar en tyst minut". I fotoväskan ligger magnetiska ND-filter från Kase® filter. ND-filter eller Neutral Density är egentligen ett neutralt grå-filter, som används för att dämpa ljuset så att man t.ex kan jobba med längre exponeringstider. En annan förutsättning är naturligtvis ett stabilt kamerastativ. Lågnivåstativ fungerar ofta utmärkt för landskap.


Ölandsbron

Sätter upp kamerastativet vid strandkanten och tar först några testbilder utan filter. Den kalla blåsten från Kalmarsund gör snabbt att fingrarna blir stela. Då inser man verkligen den praktiska fördelen med magnetiska filter jämfört med traditionella filter med skruvgänga. Att sätta fast ND-filtret fram på objektivet tar bara någon sekund. Det är inte heller någon risk att man rubbar kamerans position, då det går snabbt och smidigt.

Genom att använda ett Kase® Wolverine Magnetic ND1000-filter, så förlängs exponeringstiden med 10 steg. Exponeringstiden blev 8 sekunder (bländare f/8 och ISO100) med ND1000-filter. Effekten av en längre slutartid påverkar allt som rör sig i bilden. Skummande vatten kan t.ex få en silkeslen slät yta.

Kalmarsund.

I brist på andra motiv, så får några stenar ett par meter ut från strandkanten duga. Motiv går att hitta överallt. Exponeringstiden blev 8 sekunder (bländare f/8 och ISO100) med Kase® Wolverine Magnetic ND1000-filter. (Utan filter så hade exponeringstiden blivit 1/125s). Kase® ND-filter är till skillnad från många andra märken helt neutrala utan färgstick. Det är en viktig egenskap som skiljer ett premium-filter från ett vanligt filter.

Kalmar Slott

En bild på Kalmar slott. Tyvärr var himlen klarblå, utan ett enda moln i sikte. Molnformationer gör ibland halva bilden. Bilden visar hur olika exponeringstider påverkar allt som rör sig i bilden. Skummande vatten kan t.ex få en silkeslen slät yta. Om det hade funnits drivande moln på himlen så kan man få dem utdragna till dramatiska molnformationer. ND-filtret är egentligen bara ett "verktyg", som används för att dämpa ljuset så att man t.ex kan jobba med längre exponeringstider. Kase® magnetiska filter i Magnetic Circular-serien är perfekta för alla som vill ha ett kompakt och lättanvänt filtersystem.

Ett alternativ till de magnetiska filterna är förstås att använda Kase® K9 Slim Filterholder, som är nästa generation av filterhållare. Olika filtersystem har olika för- och nackdelar. Fördelen med en filterhållare är att man får fler möjligheter. Det går t.ex att använda ett avtonat ND-filter för att mörka ner himlen över t.ex Kalmar Slott. Eller att använda ett avtonat blå-filter för att öka intensiteten på himlen. De avtonade ND-filterna kan man skjuta upp eller ner i filterhållaren och på så sätt avpassa avtoningen efter horisonten.


'


©2020 Photax AB, Kase Filter Sverige.
Kamera: Canon EOS 80D, Filter: Kase ND1000