Så här används ND-filter.

ND-filter eller Neutral Density är egentligen ett neutralt grå-filter, som används för att dämpa ljuset så att man t.ex kan jobba med längre exponeringstider. Effekten av att använda långa slutartider är att det påverkar allt som rör sig i bilden. Skummande vatten kan t.ex få en silkeslen slät yta och drivande moln på himlen kan bli utdragna till dramatiska molnformationer.

ND-filter finns med olika densiteter(tätheter) och dämpar ljuset olika mycket. Vanligaste ND-filtret för landskapsfotografering är ND1000 (3.0), som dämpar ljuset med 10 steg. Om slutartiden blir t.ex 1/60 sekund utan filter, så får man en exponeringstid på 16 sekunder med ND1000-filter. ND64-filter dämpar ljustet med 6 steg och är ett perfekt filter att använda vid svagare ljus t.ex molniga dagar.

Kase® tillverkar såväl kvadratiska ND-filter (för filterhållare), som runda ND-filter, med antingen skruvgänga eller magnetisk montering. Olika typer av filter har sina för- och nackdelar. För maximal flexibilitet så rekommenderas att man använder en filterhållare.


Steg 1.

Sätt kameran på ett stabilt kamerastativ och komponera bilden som vanligt (utan filter). Ändra inställningen på kameran/objektivet från Autofokus (AF) till manuell fokus (M).
Vid landskapsfotografering så fungerar lågnivåstativ ofta utmärkt.


Steg 2.

Välj önskad bländare och gör en ljusmätning* med kameran (utan filter i filterhållaren). Kolla sen i den medföljande exponeringstabellen för att få fram korrekt exponeringstid med ND-filtret.
* Ställ t.ex kameran på t.ex Av (Tidsautomatik), välj t.ex ISO 100 och önskad bländare (t.ex f/8) och läs av slutartiden i kameran. Det går naturligtvis även att använda en separat ljusmätare.


Steg 3.

När bilden är komponerad och manuellt fokuserad, så är det dags att placera ND-filtret i filterhållaren. ND-filtret ska alltid sitta i filteruttaget, som är närmast objektivet, så att tätningslisten på filterhållaren sluter tätt mot filterhållaren. Sätt slutartiden på B (Bulb) och anslut en fjärrutlösare till kameran. (Sätt lock för sökaren på kameran innan du trycker av.) Använd timer/klocka (Ibland så har kameran inbyggd timer som visar tiden vid Bulb) för att hålla koll på exponeringstiden. Avbryt exponeringen när tiden är uppnådd.
ND-filter kan användas tillsammans med andra typer av filter, som t.ex avtonade filter som används för att mörka ner himlen. Placera dessa filter som vanligt i filterhållaren och justera in dem t.ex efter horisonten innan ND-filtret sätts på plats. Kom ihåg att spara det innersta filteruttaget i filterhållaren för ND-filtret.©2020-2024 Photax AB, Kase Filter Sverige.
Kamera: Canon EOS 80D, Filter: Kase ND1000